14 Şubat 2015 Cumartesi

Diyabetlilerin Uzak Durması Gereken Gıdalar



Son yıllarda özellikle genç nesilde sıklıkla görülen, yaşam kalitesini etkileyen ciddi bir problemdir. Gençlerde oluşmasının en büyük sebebi ise; fast food beslenme şeklidir. Doğal, dengeli ve düzenli beslenme, hemen her hastalıkta önemli bir yer teşkil etmektedir. Hastalıkların oluşmaması için bağışıklık sistemini güçlendirirken, hastalıkların tedavilerinde de olumlu sonuçlar alabilmek için sağlıklı beslenmek temel şarttır.

Bunun yanı sıra günümüz hazır yemek üretimindeki artan çeşitlilik, bu tip beslenmeyi cazip kılmakta ve hemen her yaştaki insanı fast food tipi beslenmeye çekmektedir. Bu tip beslenme sonucunda yaşanılabilen en ciddi sorunlardan biri de tabii ki diyabet, yani şeker hastalığıdır. Şeker hastalığı beslenme düzeniyle doğru orantılı bir rahatsızlıktır. Tüketilen gıdalar ile şeker hastalığının, hayatı olumsuz veya olumlu yönde etkiliyor olması mümkündür. Sağlıklı beslenirken, diyabete uygun beslenme şeklini oluşturmak gerekmektedir.

Hangi gıdaları tüketmeli, hangi gıdalardan uzak durmalı bilincine varılmalıdır. Diyabet hastalarının uzak durması gereken, şekeri yükselten gıdalar; Bakla ; kemik, sinirler ve idrar yolları için çok faydalı olsa da, şekeri yükseltme oranı %80’ dir. Balkabağı; mikrobik hastalıklara karşı vücut direncini arttırmaya faydalıdır. Ama şekeri yükseltme oranı % 75’ tir. Karpuz; böbrekleri çalıştırır, taşları düşürür, kanı temizler. Fakat şekeri yükseltme oranı % 75’ tir. Kavun; kansızlık, basur, romatizma, bağırsak, böbrek ve safra taşlarının düşürülmesinde faydalıdır.

Fakat şekeri yükseltme oranı % 60’ tır. Muz; enfarktüs riskini azaltır, hazmı kolaylaştırır, baş ağrısını giderir, bağışıklık sistemini güçlendirir, sperm sayısını arttırır. Fakat şekeri yükseltme oranı çok yüksektir. Patates; kanı temizler, hücre yeniler, mide rahatsızlıklarına, karaciğer iltihaplanmasına, basura karşı faydalıdır. şekeri yükseltme oranı oldukça yüksektir. Üzüm; hafıza için her gün 21 tane kuru üzüm tavsiye edilirken şekeri yükselttiği için şeker hastalarının uzak durması gerekmektedir. Ayrıca; beyaz ekmek, beyaz pirinç, asitli içecekler, meyve suları, pekmez gibi besinlerden de uzak durulması gerekmektedir.

0 yorum to “Diyabetlilerin Uzak Durması Gereken Gıdalar”

Yorum Gönder