14 Şubat 2015 Cumartesi

Diyabetinizi Kontrol Altına Alın



Tedaviniz süresince kendinizi gözlemleyin Tip 2 Diyabet hastalarının düzenli olarak kan şekeri düzeylerini kontrol etmeleri gerekmektedir. Eğer diyabetiniz olduğunu öğrendiyseniz ve yakın zamanda tıbbi bir tedavi geçirmişseniz günde 4 kez her yemek sonrası ve yatmadan önce olmak üzere kan şekerinizi ölçmelisiniz. Bazen yemekten 1 ya da 2 saat sonra, yemeğin, kan şekeri düzeyinizi ne şekilde etkilediğini görmek için de bu kontrolü yapabilirsiniz.

Sürekli olarak uyguladığınız bir diyet içindeyseniz, egzersiz yapıyor ve tedavinizi düzenli bir şekilde sürdürebiliyorsanız kan şekeri kontrolünüz için fazla endişelenmenize gerek olmayacaktır. Bu durumda kan şekeri düzeyinizi günde 1 ya da 2 defa kontrol etmeniz yeterlidir. Bu kontrolü, bazı günler kahvaltı ve öğle yemeği öncesi, bazen de akşam yemeğinden önce ve yatarken yapmaya özen gösterin.
Bu size, kan şekeri düzeyinizi günde 4 kez kontrol etmeden de, tam bir kontrol sağlayacaktır. Bunların yanı sıra zaten doktorunuz, sizin HbA1c derecenizi kontrol ediyor olacaktır ki bu aynı zamanda son 2-3 ay içindeki glikoz miktarınızın ölçüsüdür. Böylelikle diyabet tedavinize ilişkin olarak rahat bir soluk alabilirsiniz.

Aşağıdaki tablo glikoz kontrolünde size yardımcı olacak glikoz derecesi hedeflerini gösterir. (tablo yapılacaktır) Glikoz Kontrolünde Amerikan Diyabet Birliği Hedefleri Glikoz Dereceleri Yemekten Önce 90- 130mg/dL Yemekten 1 ya da 2 saat sonra < 180 mg/ dL HbA1c dereceleri < % 7 Yapılması ve hatırlanması gereken çok fazla şey olduğunu düşünerek kendinizi sıkıntıya sokmayın. Yapılması gerekenler, dikkatli bir uygulamayla, bir süre sonra alışkanlık haline gelecektir, kendinize bunu hatırlatın ve sağlığınıza özen gösterin.

0 yorum to “Diyabetinizi Kontrol Altına Alın”

Yorum Gönder